hipoalergiczny24.pl

Blog o modzie, urodzie i zdrowiu

Uroda

Dieta ubogoresztkowa – ratunek dla chorych z dolegliwościami układu trawiennego

Nie każda dieta musi zawierać każdy rodzaj składników odżywczych – niektóre diety lecznicze polegają na ograniczeniu składnika pokarmowego, zaostrzającego objawy chorobowe lub poprzez stosowanie go, wręcz jej wywoływanie.

Dieta niskobłonnikowa

Jedną z tego typu diet jest dieta ubogoresztkowa, czyli niskobłonnikowa, polegająca na znacznej redukcji lub całkowitej eliminacji z racji posiłków błonnika, zawartego w wielu produktach spożywczych.
Taka dieta zalecana jest chorym, cierpiącym na choroby układu pokarmowego, głównie z wrzodziejącym zapaleniem jelit.

Błonnik pokarmowy, obecny w większości produktów uważany jest za jeden ze składników odżywczych, pomagających w prawidłowym metabolizmie organizmu. Jest cennym składnikiem wielu diet leczniczych, lecz w przypadku niektórych chorych może spowodować problemy trawienne, objawiające się biegunkami, ostrymi bólami brzucha oraz innymi dolegliwościami trawiennymi.

Jadłospis dla pacjentów ze schorzeniami układu trawiennego

Ułożenie jadłospisu ograniczającego spożycie błonnika ma na celu wyeliminowanie czynnika powodującego objawy chorobowe. Dlatego, usunięcie z codziennego spożycia takich produktów, jak:
– surowe warzywa i owoce ze skórką,
– płatki owsiane,
– nasiona i pestki roślin oleistych,
– owoce z drobnymi pestkami jak truskawki, agrest czy kiwi,
– pełnoziarniste pieczywo,
– przecierów z surowych owoców i warzyw, gruboziarniste kasze,
– suplementów diety z błonnikiem
i innych podobnych produktów, pozwoli na szybsze leczenie schorzenia i poprawę samopoczucia pacjenta.

Zalecane produkty spożywcze w diecie niskobłonnikowej

Zastąpienie tych składników nie jest łatwym zadaniem, lecz dieta składająca się z potraw gotowanych znakomicie poprawi pracę układu trawiennego i złagodzi dolegliwości. Do tego typu produktów można zaliczyć między innymi:
– gotowane ryby,
– gotowane chude mięso,
– buliony warzywne,
– biały ryż,
– zioła,
– warzywa i owoce gotowane,
– owoce surowe, o znikomej ilości błonnika,
– chude wędliny,
– białe pieczywo.

Wszystkie produkty – oprócz pieczywa i dopuszczalnych owoców surowych – należy gotować lub dusić do miękkości; dodatkowo można je rozdrobnić do postaci zup lub kremów. Niektóre potrawy można spożywać także w postaci półpłynnej lub przetartej.

Tego typu dieta oraz sposób podania potraw zalecane są dla osób z przewlekłymi chorobami układu trawiennego, a także przed spodziewanymi operacjami czy zabiegiem kolonoskopii.
Dietę ubogoresztkową stosuje się wyłącznie z zalecenia lekarza specjalisty, który może skierować pacjenta do dietetyka w celu opracowania indywidualnego jadłospisu, uwzględniającego dopuszczalne składniki pokarmowe.