W czasie ciąży trzeba zwracać uwagę na naprawdę wiele najróżniejszych rzeczy i aspektów życia codziennego. Jedną z najczęściej bagatelizowanych jest kwestia diety. Jest to ogromny błąd, ponieważ to, co je przyszła mama, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka, lecz również i dla własnego stanu zdrowia. Jaka zatem powinna być dieta podczas ciąży? O czym powinno się pamiętać?
Czego unikać w trakcie ciąży?
Zanim jednak przejdzie się do tego, co powinno się włączyć do diety i na czym ją oprzeć w czasie ciąży, najpierw powinno się zwrócić uwagę na to, czego należy unikać i co z niej wykluczyć. Oczywiście zupełną podstawą jest alkohol i tytoń, lecz w tym wypadku każda mama o tym doskonale wie.
To o czym często się jednak zapomina to absolutny zakaz jedzenia świeżego lub niedogotowanego mięsa. Z tego też powodu w trakcie trwania ciąży powinno się kategorycznie zrezygnować z tatara, sushi, czy też krwistych mięs. Dodatkowo nie powinno się jeść wszystkiego, co może nie być świeże. Dieta musi opierać się jedynie na tych produktach, co do których ma się absolutną pewność najwyższej jakości.
Co również bardzo ważne i o czym często się zapomina, to zalecenie, aby zrezygnować z gotowych dań i przygotowanych do nich produktów. Z tego też powodu zaleca się unikania kostek rosołowych, konserw, a także różnego rodzaju wcześniej przygotowanych i zapakowanych sosów. Zawarte w nich konserwanty, choć dla dorosłej osoby są nieszkodliwe, to jednak mogą mieć negatywny wpływ na rozwijające się w ciele matki dziecko.
Co powinno się znaleźć w diecie?
Skoro już wiemy, czego się powinno unikać w trakcie trwania ciąży, można przejść już do tego, co się w niej powinno przede wszystkim znaleźć. Zamiast jednak wymieniać wszystkie pożądane warzywa i owoce, najlepiej skupić się na konkretnych substancjach. Co zatem powinno być w diecie? Bardzo ważne jest spożywanie takich produktów, które zawierać będą bardzo duże ilości kwasu foliowego. Jest on bowiem niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka oraz do wykształcenia przez niego układu nerwowego. Produkty bogate w kwas foliowy to szczególnie zielone owoce oraz pomarańcze.
Inną bardzo ważną substancją są zdrowe kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju wzroku oraz przeciwdziałają przedwczesnemu porodowi. Duże ich ilości znajdują się w owocach morza, tłustych rybach oraz algach morskich.
Na koniec warto również zwrócić uwagę na żelazo, którego niedobory bardzo często występują u matek w ciąży i które mogą oznaczać anemie. Aby do tego nie dopuścić, poleca się włączenie do diety czerwonego mięsa, buraków i szpinaku.